Tabung Belajar

Pengikut

Khamis, 31 Oktober 2013

Friendship Giveaway By HimeOuji Shop

(Klik banner for joining)


(Start pada 28.10.13 dan tamat pada 18.11.13)

Syarat-syarat:
  • Warganegara Malaysia
  • Mempunyai Bog dan Facebook *yang tak ada twitter pun boleh join
  • Ikut semua syarat-syarat
  • Buat entri bertajuk Friendship Giveaway By HimeOuji Shop
  • Copy kod di bawah sekali paste dalam entri
  • Hantar link penyertaan di ruang komen ini
Senarai Hadiah dan Sponsor
  • {1} Pencilcase One Of Kind by Shiedahruslan Kpop Shop
  • {2} Biji keychain exo by Eymasu and World Craft
  • {3} Notebook by Azlan Azmi
  • {1} Dodora by Eyma Lydia 
  • {2} High Beam by Eyma Lydia
  • {2} Doodle by Zakie Zaki
  • {2} Fridge magnet by Nur Farahain 
  • {2} Voucher 30% Hime Ouji Shop by Hime Ouji Shop 
  • {3} Kpop Bookmark by Aida Adnan 
  • {3} Kpop Bookmark by Anisaa Manaf 
  • {5} Top up by Aimi Wahid 
  • {2} Vector by Nur Aina Nazura 
  • {2} Header by Ieyra'Nur Zahira Ghani 
  • {3} Header by Aisyah Bakri 
  • {3} Korean Product by Simple Syara
  • {2} Bangle by Areena official Blog
  • {1} Make Up Case by The Great Little Summer Crafts
  • {1} Cotton Fon Casing by The Great Little Summer Crafts
  • {1} Handmade Keychain Moustache by Lilly Lolly
Follow Blog Sponsor
Like Fanpage Sponsor:


 
Follow twitter *bagi yang ada


Follow dan add Facebook:
https://www.facebook.com/GadisShoot
https://www.facebook.com/lilly.lolly2

Join Group ni:

https://www.facebook.com/groups/512360175517595/

Follow Istagram *bagi yang ada:
http://instagram.com/aimyyyyy

Klik dan tunggu habis loading:  *ada rekod
{1}  {2}  {3}  {4}
30

"Gempak Giveaway Red Delima Part 2"





SENARAI HADIAH

1) Pakej percutian 3 hari dua malam ke Pulau Satang, Kuching Sarawak untuk 6 paks Sila rujuk https://www.facebook.com/pages/Satang-Island/148250631916611 untuk keterangan lanjut mengenai Pulau Satang..April hingga September sahaja ( HADIAH UTAMA)
2) Telekung x 5
3) Beg x 5
4) Selendang x 5
5) T-Shirt x 5

Sabtu, 26 Oktober 2013

"Mini Giveaway #2 By Nabila Medan"


CLICK BANNER!!

Jumaat, 25 Oktober 2013

My TopUp Giveaway By Iezwa Razk



Giveaway ini dianjurkan oleh IEZWA RAZK dengan kerjasama daripada blogger-blogger awesome MAWAR BERDURIMOHD NOOR SHAWALANA AHMAD dan ASHYA AZIZ
SENARAI HADIAH :-
Topup RM 5 (10 Pemenang)
Topup RM 10 (2 Pemenang)

Tarikh Tamat : 5 NOVEMBER 2013

TAMAT

Khamis, 24 Oktober 2013

Giveaway Nando’s by Airis Arissa

Klik Banner Untuk Joint

Rabu, 23 Oktober 2013

Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida


Assalamualaikum, peace upon you.




Dengan ini shida wakil dari www.reddelima.com menganjurkan Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida yang akan berjalan selama 2 minggu bermula hari ini 15.10.2013 bersamaan Hari Raya Aidiladha dan akan tamat pada 29.10.2013. Pengumuman pemenang akan diumumkan selepas Part 2 Giveaway dijalankan pada 30.10.2013 dan akan tamat 12.11.2013 (2 weeks). Shida berharap GA ini akan mendapat sambutan dan meriah seperti GA sebelum ni. Inshaa Allah. Kita tengok syarat-syarat wajib korang kena follow :





 syarat-syarat wajib : 


  1. Like dan Add Facebook Sponsors :  

  2. Like dan Follow Blog Shida :

  3. Buat satu entri bertajuk :  Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida

  4. Copy dan paste kod dalam entri korang

  5. Submit link entri dekat komen entri Giveaway ini













"Easy Peasy Giveaway by FD Part 2"


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Set Shawl Cinta Jannah x 2, Dress x 2, Inner Magic + shawl x 3, Topup RM30 x 1, Topup RM10 x 1, Topup RM5 x 1, Novel Love You Mr. Arrogant x 1, Button Badge Blogger x 6, Inner Bawal x 5, dan Miniature Watch x 1

Easy Peasy Giveaway dianjurkan oleh Fatin Diana dan disponsor oleh Fatin Diana, Liliy Scarf, Blog Ieta, Daily Dress, Rubiey Scarf, LAC Touch Boutique, Miniature watch Malaysian Seller, dan Afifah Anuar.

Tamat 8 Nov 13, 10 malam

Giveaway Jom Menang


KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:
i) 1 set perfume bernilai RM120.00
ii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iv) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Keychain

Hadiah ditaja oleh Loveperfume & Yumida


TAMAT: 9 NOVEMBER 2013

GIVEAWAY HUJUNG BULAN BERSAMA MOHD NOOR SHAWAL!

(klik banner kalau nak join)
GA berlangsung lebih kurang 2 minggu iaitu dari 18/10 sehingga 31/10/13
GIVEAWAY HUJUNG BULAN BERSAMA MOHD NOOR SHAWAL! di anjurkan oleh Mohd Noor Shawal dan di sponser oleh Mohd Noor Shawal , Sharfynarz Sharfnie , Mama Darwish , Nurul Aslinda , Sheila Salim , Akma Faizal , Aisya' , dan Engku Muzahadin.
Read more: http://mohdnoorshawal.blogspot.com/2013/10/giveaway-hujung-bulan-bersama-mohd-noor.html#ixzz2iUrUEcql

'Mondaylicious Giveaway by Liendot & Shimot'

Click Banner untuk JOIN



SYARAT PENYERTAAN:
1. Blogger yang tinggal di Malaysia
2. Follow blog sponsor
3. Like and share fanpage sponsor
4. Buat entry bertajuk 'Mondaylicious Giveaway by Liendot & Shimot'
5. Copy paste kod dibawah ke dalam ruangan HTML anda
6. Hantar penyertaan ke ruangan komen entry nie sahaja
7. Giveaway akan tamat pada 10 November



follow blog:



like fanpage:


 share page:



SHARE ALBUM
1
2
3
4


follow instagram


like picture & komen 'Gudluck' (peserta GA dikira berdasarkan jumlah komen)


Pemilihan pemenang berdasarkan:
- Top Reffreral
- Random

SENARAI HADIAH




Ahad, 13 Oktober 2013

Twenty Days GA By Syiera Firdaus




DUE DATE: 1/11/2013 ( 20 HARI SAHAJA )
KLIK
SINI

Kalau kawan-kawan semua nak joinn...

GA October by Emas Putih



Hadiah :
Top Referral : Cash RM50 dan 40 hadiah untuk dimenangi



'Birthday Giveaway by Blog Rabiatul Rahim







Syarat-syarat:
  1. Buat 1 entry yang bertajuk 'Birthday Giveaway by Blog Rabiatul Rahim'.
  2. Copy banner di atas dan backlink ke entry ini
  3. Follow Blog Rabiatul Rahim
  4. LIKE Fanpage Blog Rabiatul Rahim
  5. Dah siap? Tinggalkan link entry anda di ruangan komen entry ini.
Hadiah-hadiah:
  1. 1 box Mini Pretzel (50 pieces) - 2 pemenang (Mini Pretzel pilihan anda, Chocolate, Oreo, or Strawberry)
  2. Topup RM 5 - 4 pemenang
Hadiah tajaan sepenuhnya oleh Atul. :)
Pemilihan pemenang adalah berdasarkan Encik Random. :)

Birthday Giveaway ini akan tamat pada 20 October 2013 @ 11.59pm.
So, tunggu apa lagi? Jom lah join. Meriahkan Birthday Giveaway ini ! :)

Jawapan Aeril Zafrel dan Wawa Zainal di Sidang Media





Setelah puas berteka-teki mengenai status hubungan mereka, akhirnya pelakon, Aeril Zafrel, mengakui telah menikahi aktres, Wawa Zainal, 22.

Bagaimanapun Aeril, nama sebenarnya Suhairil Suhari, 25, menjelaskan mereka telah bernikah pada 25 Februari 2012 mengikut undang-undang Islam.

Namun setelah Wawa disahkan hamil Disember tahun sama, mereka bernikah sekali lagi pada 5 Februari atas permintaan keluarga pihak perempuan.

"Ya, kami sudah bernikah di Taman Datuk Haron, Petaling Jaya pada 25 Februari lalu. Namun, perkahwinan itu hanyalah satu akad yang menghalalkan hubungan sahaja. Kami tidak mendaftarkan pernikahan itu di pejabat agama.

"Bila Wawa disahkan hamil pada Disember lalu, kami dinasihatkan untuk berkahwin sekali lagi apabila perkahwinan terdahulu tidak sah di sisi undang-undang Malaysia.

"Jadi, kami bernikah sekali lagi pada 5 Februari tahun ini di Masjid Taman Datuk Haron. Jika kami tidak berbuat demikian, anak kami tidak dapat didaftarkan atas nama saya sebagai bapa," katanya ketika sidang media yang berlangsung di restoran Western 114, Neo Damansara.

Tambah Aeril, hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan seorang anak lelaki bernama, Mohd Fakharuddin Attar, pada 24 Ogos lalu.

Dalam sidang media itu, Aeril dan Wawa diasak pelbagai soalan daripada media secara 'keras' kerana tindakan mereka yang sering menafikan hubungan tersebut.

Menurut Wawa atau nama sebenarnya, Nur Hawa Zainal Abidin, mereka menyembunyikan perkahwinan itu adalah kerana menghormati pendirian pemilik Metrowealth, Mejar K David Teo, yang tidak menyenangi hubungan itu.



p/s: sumber : http://kepalabergetar.blogspot.com

Aeril Zafrel Sedih Dituduh Punya Anak Luar Nikah






Aeril Zafrel Sedih Dituduh Punya Anak Luar Nikah - PADA awalnya, sidang media khas Aeril Zafrel dan Wawa Zainal yang diadakan restoran Western 114 di Neo Damansara, petang semalam bermula dalam suasana tenang.

Meskipun pasangan kontroversi ini membiarkan pihak media menunggu mereka 1 jam lewat dari masa yang dijanjikan, namun pihak media masih boleh bersabar dan memahami keadaan mereka – terperangkap dalam kesesakan lalulintas, katanya.

Namun pertengahannya perjalanan majlis yang dipenuhi pihak media itu menjadi agak tegang apabila Aeril yang sejak dari awal banyak berkias dalam memberikan setiap jawapan sehingga sikapnya itu ditegur oleh para wartawan. Manakan pihak media tidak berang, sudahlah majlis bermula lambat, Aeril pula masih lagi seperti mahu memutar belitkan jawapan dengan ‘hujah-hujahnya’.

Padahal dia boleh saja berterus terang untuk menjimatkan masa pihak media.
Begitu pun, dalam pada dia berbalas hujahnya dengan pihak media, Aeril meluahkan rasa kesal kerana tidak mendedahkan status mereka lebih awal. Aeril juga turut mempersoalkan tujuan media membongkar hal perkahwinan mereka.

“Ya saya menyesal kerana tidak mendedahkan status perhubungan ini lebih awal dan pada masa sama tertanya-tanya apakah tujuan wartawan itu mendedahkan hal kami? Mengaku atau tidak, itu hak kami untuk memberitahu.

“Saya sedih apabila banyak tohmahan dilemparkan kononnya anak saya tidak sah taraf. Apabila tengok anak sedang tidur, saya menangis sedih kerana anak itu dianggap anak haram. Saya tak kisah diri ini dihina, tetapi disebabkan pihak itu mendedahkan anak saya tanpa kebenaran, buatkan saya sedih”, katanya.

Dalam pada Aeril cuba menyalahkan pihak media, kami puji sikap Wawa yang nampak lebih bijak dan matang daripada suaminya bertidak memohon maaf kepada pihak media kerana tidak mahu keaadan menjadi tegang.

“Macam ini, kami meminta maaf kepada semua kerana penafian ini. Apa yang dilakukan semuanya bersebab”, kata Wawa. – mDigest


p/s: sumber : http://www.maklumat.my

"Easy Peasy Giveaway by FD".


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Plush toy LINE x 1, Powerbank Hello Kitty 5200 mAh x 1, barangan dekorasi x 1, MP3 x 1, Scented Powerbank 2600 mAh x 1, plain halfmoon shawl x 1, keychain Blogger x 3, bookmark limited edition x 5, topup RM5 x 2, voucher discount 10% untuk semua peserta

Easy Peasy Giveaway dianjurkan oleh Fatin Diana dan disponsor oleh Jasple Boutique, Preternatural Touch, Eymasu World Craft, Mojat Cerewet, dan Abam Ming.

Tamat 13 Oct 13, 10 malam

" MINI GIVE AWAY BY T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 3"







09 - 19 OKTOBER 2013

jom join

klik link

Sabtu, 12 Oktober 2013

JoM Diet


BeRaT dAh nAiK
KeNa dIeT nI.
Diet? 
apa itu diet...
sesetengah orang pikir diet tu tak makan dan makan sikit daripada biasa...

salah semua salah!!!!..

Diet adalah amalan gaya hidup sihat..
mengamalkan pemakanan yang seimbang..
Jaga pemakanan itu lebih tepat kot.

Diet tak makan nasi.. itu semua auta semata-mata..
Gajah tak pernah makan nasi pun gemuk jugak..hihihihi

Oleh itu, amalkanlah gaya hidup sihat..
itu lagi terbaik daripada amalan diet ...
tapi kalo diet ... bersenamnya idak takda guna jugak aih...



kIuT JE.huHUhUHu

P/s: to someone yang suka jaga kesihatan ... ceq solute lahhh... sampai pinjam buku bagai pasal kesihatan.. ceq pun tumpang baca sekali...banyak info yang berguna...
=_=' ----> pantang nampak buku .. nak bace je..

Jumaat, 11 Oktober 2013

3 HaL


Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak boleh kembali :
1. Waktu
2. Kata-kata
3. Kesempatan.


Ada 3 Hal yang dapat menghancurkan hidup seseorang :
1. Kemarahan
2. Keangkuhan
3. Dendam.


Ada 3 Hal yang tidak boleh hilang :
1. Harapan
2. Keikhlasan
3. Kejujuran.


Ada 3 Hal yang paling berharga :
1. Kasih Sayang
2. Cinta
3. Kebaikan
.

Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak pernah pasti :
1. Kekayaan
2. Kejayaan
3. Mimpi.


Ada 3 Hal yang membentuk watak seseorang :
1. Komitmen
2. Ketulusan
3. Kerja keras.


Ada 3 Hal yang membuat kita sukses :
1. Tekad
2. Kemahuan
3. Fokus.


Ada 3 Hal yang tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki
2. Umur
3. Jodoh.


TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yang PASTI, iaitu :
1. Tua
2. Sakit
3. Kematian.

PaNaS hAtI



lawak katak pisang..huhuhu



. 1. Soalan: Haloo, may i speak to bedah please?
. Jawapan: Maap. Sini bukan balai polis.

. 2. Soalan: Haloo, siapa disana?
. Jawapan: Ntah. Saya kat sini, mane le saya tau sape kat sane..

. 3. Soalan: Haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
. Jawapan: Nak cakap cakap je ler. Buat ape tanye saya.

. 4. Soalan: Haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
. Jawapan: Maap cik, nombor tak boleh disambung, hanye boleh dicampur.


minat dia ni...suara dia best.. hahaha..takde kena mengena 

. 5. Soalan: Haloo, mak ade rumah?
. Jawapan: Mak takde rumah. Bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.

. 7. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
. Jawapan: Maap. Nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye... time kacih.

. 8. Soalan: Haloo, tolong panggilkan samad. Saya nak bercakap dengannye.
. Jawapan: Sila panggil sendiri. Saya sibuk. Maap

. 9. Soalan: halloo... ...
. Jawapan: Haloo. Pusat sakit mental di sini. Anda ingin mendaftar?

. 10. Soalan: Haloo, saya nak tumpang bertanya...
. Jawapan: Maap. Ini bukan kaunter pertanyaan.


sepadan.. 

. 11. Soalan: Haloo, betul ke ini nombor 3234412?
. Jawapan: Sila dail sekali lagi. Kalau saya masih menjawab betul le tu.

. 12. Soalan: assalammualaikum...
. Jawapan: waalaikummussalam..(tupp!..terus letak tepon.salam kite wajib jawab)


Khamis, 10 Oktober 2013

Kelebihan dan Kebaikan Memelihara Kucing


terbaca di sebuah blog.. just untuk perkongsian


1. Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan serangan jantung
Sebuah kajian dari University of Minnesota mendapati bahawa mereka yang tidak mempunyai kucing adalah antara 30 dan 40 peratus lebih tinggi untuk meninggal akibat penyakit yang melibatkan sistem kardiovaskular  daripada mereka yang mempunyai  kucing.  Risiko untuk seorang pemilik kucing mati akibat serangan jantung juga adalah sangat rendah

2. Meningkatkan fungsi  sistem imun (Daya Tahan Penyakit)
Membela  kucing dapat membantu meningkatkan fungsi kekebalan tubuh anda. Hubungan antara kucing dan pemilik kucing dapat meningkatkan  sistem kekebalan tubuh seseorang pemilik kucing.

3. Mencegah Alergi
Jika anda akan mempunyai bayi, mungkin anda patut mempertimbangkan untuk membela kucing .  Membela kucing dapat membantu anda mencegah alergi pada anak anda. Ada beberapa kajian yang baru lahir yang hidup dengan haiwan kesayangan dapat mengelakkan alahan  berkembang.

4. Membantu mencegah asma pada anak
Selain membantu untuk mencegah alergi berkembang terhadap anak anda, ada beberapa bukti bahawa hidup dengan kucing juga boleh membantu mencegah asma pada anak-anak. Memiliki kucing pada usia awal anak anda dapat membantu mereka untuk mengelakkan risiko menghidap asma. Ini kerana sentuhan antara anak anda dengan kucing dapat membantu mengatasi masalah pernafasan.

5. Mengurangkan Tekanan Darah
Percayakah anda dengan hanya dengan mengusap-ngusap  kucing dapat membantu  menurunkan tekanan darah. Mereka yang mempunyai haiwan kesayangan, menurut State University of New York di Buffalo kajian, lebih cenderung memiliki tekanan darah lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai haiwan peliharaan.

6. Menurunkan Kolestrol
Berdasarkan kajian  pemilik kucing memiliki kolestrol lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai kucing sendiri. Sebuah penelitian 2006 di Kanada menunjukkan bahawa memiliki kucing sebenarnya lebih berkesan dalam menurunkan kolestrol daripada memakan ubat-ubatan kimia.


7. Mengurangkan risiko Mendapat Stroke
Prospek mempunyai stroke adalah menakutkan. Jika anda prihatin tentang mengalami serangan stroke, anda boleh mempertimbangkan untuk membela kucing. Memiliki kucing dapat mengurangkan risiko stroke. Sebuah kajian di Universiti Minnesota mendapati bahawa pemilik kucing dapat mengurangkan risiko mendapat stroke.

8. Mengurangkan stress (tekanan perasaan) dan rasa cemas
Memiliki kucing boleh membantu mengurangkan stress dalam hidup anda. Banyak manfaat psikologi jika kita membela kucing, dan salah satunya adalah menghilangkan stress. Dengan menjaga  binatang atau berbicara dengan kucing anda, boleh membantu anda merasa lebih tenang dan mengurangkan tahap stres. Kehadiran seekor kucing bersama anda dapat membantu anda menenangkan diri anda kerana anda menikmati cinta tanpa syarat dari seekor kucing.

9. Menjadikan mood anda dalam keadaan “cool”
Dalam banyak kes, berinteraksi dengan haiwan kesayangan boleh membantu memperbaiki mood anda. Ini termasuk kucing. Memiliki kucing dapat membantu anda merasa lebih baik secara umum, dan meningkatkan mood anda.

10. Dapat membantu pesakit-pesakit Autis
Mereka dengan autisme mempunyai kesulitan berkomunikasi dalam cara yang sama seperti orang lain. Memiliki kucing benar-benar dapat membantu dalam kes ini. Ada kejadian di mana kucing telah berperanan dalam terapi untuk anak-anak autis.

11. Mengurangkan Kesepian
Hubungan persahabatan antara manusia dan kucing dapat membantu mereka yang kesepian. Hanya dengan memiliki kucing di rumah dan menghabiskan masa bersama boleh membantu mengurangkan rasa sunyi.

"1st Giveaway by Miss Fluffy"



Miss Fluffy telah melancarkan 


kata beliau hadiah simple je...hehehe
Pemenang akan dipilih melalui random.org

Giveaway ini akan tamat pada 27 Oktober 2013

p/s: rakan2 yang nak join leh la pi kat  
SINI

Selasa, 8 Oktober 2013

Sidang Akhbar Tergempar Aeril Zafrel dan Wawa Zainal


Kisah pernikahan Aeril Zafrel dan Wawa Zainal pantas menjadi topik hangat setelah didedahkan oleh sebuah akhbar namun sehingga saat ini semuanya masih menjadi persoalan.

Di lokasi pengambaran telefilem Cinta Mat Semperit yang akan ditayangkan di TV3 pada Aidiladha nanti, Aeril Zafrel tenang berhadapan soalan berkaitan isu ini dan beliau ditemani oleh peguam Zulhasmi Zakaria.

Namun, masih tiada jawapan sahih dari mulut Aeril Zafrel kerana beliau bercadang melakukan satu sidang media khas bersama Wawa Zainal untuk menjawab segala persoalan pada Jumaat ini.


“Saya tidak boleh komen buat masa ini dan akan membuat sidang media khas pada Jumaat ini bersama Wawa. Dan segala persoalan akan dijelaskan pada masa itu, tetapi bukan sekarang — sidang media dibuat supaya sebarang kenyataan tidak bercanggah,” ujarnya.

Pihak Aeril Zafrel percaya yang ada pihak mahu mengenakan mereka dan khidmat peguam di perlukan untuk berhadapan dengan isu ini selain berkata sidang media pada Jumaat ini akan dirakam untuk memudahkan siasatan kelak.

p/s: kredit to  http://myartis.my

Isnin, 7 Oktober 2013

Kelebihan Madu Lebah

Kelebihan Madu Lebah


·                     Mengembalikan kekuatan tubuh badan.

·                     Membersih dan menambah darah.

·                     Mengelak cacing perosak dalam perut.

·                     Menambah kelazatan makanan.

·                     Tidak menganggu selaput dinding sistem penghadaman.


rase mengidam pulak tengok madu ni..hehehe




·                     Mudah dan cepat diserap oleh badan.

·                     Membekalkan tenaga yang diperlukan oleh badan dengan cepat.

·                      Membantu memulihkan tenaga ahli sukan atau sesorang yang menggunakan tenaga dengan banyak.

·                     Walaupun mengandungi gula, tetapi gulanya jenis yang mudah dan serasi dikendalikan oleh buah pinggang.

·                     Ia mempunyai kesan laxative semulajadi bagi melawas pembuangan air besar.

·                     Amat berkesan badi menenangkan tubuh dan akal fikiran.

·                     Madu menjaga jantung dan menjauhkan sejuk dari dada. Ia boleh memberi perlindungan dari pelbagai jenis penyakit.

·                     Hati orang yang beriman itu manis dan kerana itu ia suka kepada kemanisan (madu).


·                     Ia baik untuk kesihatan, boleh memberi tenaga dan mencerdikkan akal.