Tabung Belajar

Pengikut

Sabtu, 1 Disember 2012

jAnGaN pRaSaNgKa




jangan berprasangka buruk terutama dengan orang2 disekeliling kita.
banyak perkara ni berlaku dan kadang-kadang kita sendiri tidak sedar bahawa kita telah berprasangka buruk...
(kalau berprasangka baik takpe..hihihi)
disitu kita tidak tanpa sedari telah berprasangka  kat orang tu.
oleh itu, secara kesimpulannya...




contohnya: bila kita baca post or status kat fb...
terutama post tuh daripada orang-orang yang rapat or mesra di fb..
kadang-kadang kita berprasangka bahawa post or kata-kata itu dituju kat kita .
" dia tuju kat aku ke?
kenapa dia post macam tu?
dia tu kenapa?.."

tapi bagi aku lah... maaf yer kalau ada orang suka tuju kata-kata or post something 
yang sememangnyer dengan niat (nak tegur atau pape pun)
sorry to say becoz aku  berprasangka buruk kat orang, so kalau status itu dituju kat aku ... kompon aku tak perasan langsung..
sila mention nama yer..hihihihi...

kecuali!!! hihihi
rahsiaaa



Berikut beberapa arti ayat alquran serta sabda Rasulullah SAW tentang bergunjing, berprasangka, dan memata-matai:
1. Rasulullah SAW bersabda bahwa, yang dimaksud dengan ghibah/bergunjing adalah 
membicarakan perihal orang lain yang mana bila orang yang dibicarakan itu mendengar pembicaraan perihal dirinya itu maka ia menjadi sakit-hati atau kecewa.

2. Allah SWT berfirman didalam Surat Al-Hujurat Ayat 12,

Wahai orang-orang beriman, jauhkanlah dirimu dari banyak berprasangka sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah perbuatan dosa. 
Dan jangan pula saling memata-matai maupun menggunjing satu sama lain. Adakah salah seorang diantaramu gemar memakan daging mayat saudaramu sendiri? Pastilah kamu merasa jijik! 
Dan bertakwalah kepada Allah.

 Sesungguhnya Allah Maha Menerima taubat lagi Maha Penyayang.

Didalam Surat Al-Hujurat Ayat 12,

 Allah SWT memperjelas bahwa mencemarkan nama seorang Muslim lain yang tidak sedang berada di tempat itu, sama saja dengan memakan daging mayat saudaranya, yang mana hal ini jelas dibenci oleh setiap diri. 
Dikatakan demikian karena, itu merupakan dosa yang paling menjijikkan. Perlu diingat bahwa jika orang yang direndahkan itu hadir ditempat ia diolok-olok,
 ia bisa memperoleh peluang membela diri walaupun pada suasana semacam ini setiap orang tidak memiliki keberanian untuk membela diri. 
Meskipun demikian, 
jika ia digunjingkan sewaktu tidak berada di tempat itu maka luka hatinya tentu mendalam 
dan selalu membekas. 
Penggambaran bergunjing yang sedemikian itu dimaksudkan oleh Allah SWT agar kita mengembangkan diri sebagai pembenci kejahatan terselubung ini.

aku tidak mau berprasangka buruk atas orang lain.. sesungguhnya Allah berjanji akan memberikan balasan untuk setiap perbuatan umatNya..
Semoga kita selalu berada dalam lindunganNya.. amin


6 ulasan:

  1. muhasabah diri... manusia ni xsempurna byak wat khil;af.. sekali kita rasa bersangka buruk tu, banyakkan istighfar... kalo nak luahkan smthg tu, pk dlu... mgtkin ade org akan terasa hati ape kita ckp... walaupon sebnarnya kita igt xda pape.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer betul tu.. kadang2 kita sedar semua tu.

      Padam
  2. bergunjing 2 pe?menggunting rambut ke?eheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehhehe... xtao la kite pe mksudnyer

      Padam