Tabung Belajar

Pengikut

Rabu, 13 Februari 2013

Tiada Jodoh Bukan Kehendak Kita.


Tiada jodoh bukan kehendak kita. Tiada jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Belum tiba masanya lagi. Ibarat menanti jambatan untuk ke seberang (bukan lombok ok). Panjang jambatannya maka jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.
Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Rasanya 25 tahun masih tidak bersedia untuk menjalani kehidupan berkeluarga, namun Allah SWT yang menetukan jodoh kita. Dan usia 20-30 dimana sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. usia 27 mungkin tidak terlalu lewat jika dikatakan sesuai untuk menjalani sebuah kehidupan berkeluarga. Nyatakanlah perasaan dan keinginan kita itu dalam doa. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya..... Namun jodoh itu bukan kita yang tentukan. Terima seadanya.
Biar lambat jodoh asalkan mendapat ‘Right Person’ dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki/perempuan yang tidak beriman kemudian nanti.Namun semua itu bergantung kepada diri kita sendiri. insan yang baik sudah tentu mempunyai jodoh yang baik. (^_^)  Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat "dia" Namun, hakikatnya, kehidupan kita ini penuh dengan cabaran dan dugaan. Kita fikir sudah mendapat insan yang terbaik namun kita tidak tahu apa akan jadi pada masa hadapan. Ya dia jodoh kita tapi belum tentu kebahagiaan itu datang bergolek. Kita harus tabah dan sabar menempuhnya. InsyaAllah kebahagiaan itu milik kita. berdoalah untuk yang terbaik. 
Kita selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.hahaha. berbeza dengan orang yang memandu kereta yang kelihatan buruk dan berpakaian kurang kemas yang mendapat harga yang murah. Terimalah seadanya, syukur atas apa yang dikurniakan. "Aku redha atas ketentuan-MU ya Allah dan syukur atas apa yang dikurniakan".
Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia menjadi sebaliknya bila ramai orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.
Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?
Jika tidak sanggup untuk bergelar suami atau isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu.
Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak², carilah dulu kesabaran itu.
Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.
Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutannya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia²nya. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.
Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka laluan²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. “
Seorang teman pernah berpesan..
“Kadang² Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa²nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi..” ”
Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali.
Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada..
Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada…”
Semoga mendapat jodoh yang diidamkan dan dirahmati Allah, amin…

~buat sahabatku sekalian semoga bertemu jodoh yang baik. :-) ..
~jadilah insan yang terbaik untuk jodoh yang baik.
~ moga menjadi suami dan isteri , anak, ibu dan bapa yang soleh dan solehah
~setia sehingga hujung nyawa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan